2012. január 21., szombat

Külföldi filmkurzus 36. Szokurov: Faust (2010)

Ritkán osztogatom ezt a jelzőt, de szerintem ez egy zseniális film. Szokurov atmoszféra és korszakteremtő tehetsége páratlan, ezt a 140 percet valóban a nyomasztó, mocskos, büdös középkorban töltöttem. Minden beállítás egy Brueghel kép, minden jelenet egy filozófiai tézis. Együtt töprengtem a címszereplővel az emberi lélek titkán, együtt éltem meg vele a vágyat, a szerelmet, a múlandóságot, a kiszolgáltatottságot. Remekmű, na. (Köszönet a Cirkónak, hogy ilyesmit egyáltalán még látni lehet nálunk a vizuális szemét tengerében.)

Véletlennapló 107.

1. A FSZEK-ben felfedezem Király Jenő új, sokkötetes könyvét. Másnap az Astoriánál szembe jön velem a szerző a mozgólépcsőn.
2. Pár napja Molnár V.-nél Szent Sebestyénről olvasok, kikészítem olvasásra Mishima könyvét, amelynek a címlapján a vértanú szerepel, erről eszembe jut, hogy meg kéne nézni Kurosawá-tól A vihar kapujában-t. Ma Szokurov Faust filmjében elhangzik a vértanú szent neve, délután kapok egy emailt, aminek az írója utal a klasszikus Kurosawa filmre.

2012. január 15., vasárnap

Olvasónapló 17.

Az utóbbi időszak legfontosabb, legérdekesebb könyve számomra. Bölcs, bátor, összefogott, előremutató, és érthető nyelven íródott. Kötelező!

Külföldi filmkurzus 35. Guy Ritchie: Sherlock Holmes 2. Árnyjáték (2011)

Akciófilmmé formált Holmes történet, sok helyszín, sok lövöldözés, pár logikai hiba, kevés üresjárat.