2011. május 7., szombat

Dürrenmatt: János király - Örkény Színház

Remekbe szabott Dürrenmatt, kiváló színészek, erős színházi élmény.
http://orkenyszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=475%3Aduerrenmatt-janos-kiraly&catid=5&Itemid=17

2011. május 6., péntek

Véletlennapló 97.

Tegnap este a Tűzoltó utca sarkán elénk kanyarodik Gy.P. esztéta. Fél órával később a Corvin moziban kinyitok egy könyvet az árusnál, az első név, amit meglátok benne Gy.P.-é.

42. Magyar Filmszemle Kormos Gyula Krisztián: kult_ur.hu

Érezhetően a fiatalabb nemzedék alkotójától származó dokumentum-kísérlet megfogni a megfoghatatlant. Sok fölösleges púder, pl, Révésztől, Berecztől, és pár igazán fontos mondat Makktól, Nádastól, Csurkától, Jancsótól. "A pácban mindannyian benne vagyunk" - mondta Hamvas. Nos, így nézett ki belülről, és ennek az örökségét nyögjük ma is.

2011. május 4., szerda

A Kőhegyen

Pác, és távlatosság.

2011. május 3., kedd

Egy Miklóssy Endre gondolat

"Az európai gondolkodás elveszítette az érzékét a hierarchia iránt, és mindenekelőtt annak az ismeretét, hogy kétféle törvény van, amit a régi kínaiak a LI és a FA szóval különböztettek meg (az Ég és az Ember törvénye). Így aztán a törvényalkotás, ami annak előtte csupán az emberi társadalomra vonatkozott, és amit még ezen belül is oly sokféle hagyomány, előítélet, szokás béklyózott meg, most a Világteremtés demiurgikus tettévé véli magát emelni. „Legyőzzük a természetet" - ezt a mondatot ugyan Sztálin tette hírhedtté, de felvilágosodás kori eredetű."
(Magyar Szemle, 2007 október)

2011. május 2., hétfő

Egy Csermely Péter gondolatsor

Miért nem vagyunk képesek mások számára is sokat mondóan nagyot gondolni? Az okok első sorozata a sok évtizedes kényszerű bezártság hozadéka. Nem beszélünk nyelveket, nincs világlátottságunk, nem szedtünk össze kellő tapasztalatot arról, hogy mások hogyan élnek, hogyan gondolják, mások számára milyen értékek a fontosak.

Az okok második sorozata nehezebben változik meg egy generáció alatt. Az első mélyebb ok a befogadóképesség hiánya. A második az empátiahiány, a szempontrendszer-váltás képességének a hiánya. Harmadsorra: elképesztően önfejűek vagyunk. Hiányzik belőlünk az az alázat, amely a saját kicsike kis dolgainkat egy teljesen más perspektívában a helyére teszi.

Vegyük észre azt az elemet a sikereinkben, amely egy teljesen más szemszögből is számottevő, és ezt hangsúlyozzuk, ezt sulykoljuk. Ahhoz, hogy nagyot gondoljunk, el kell tudnunk azt is ismerni, hogy amit eddig gondoltunk, az bizony kicsi volt. Aki ebben nem az addigi élete megtagadását, hanem az eljövendő élete kitáguló köreit látja, az tényleg képessé vált a kiteljesedésre, és belépett azon a kapun, amely az igazán nagy teljesítményekhez elvezet. Mi segít mindebben? Az, ha sikerélményeink vannak idehaza. Az, ha megdicsérjük egymást mindenért, amiért érdemes. Összegezve: a magyar gazdasági csoda egyik legszűkebb keresztmetszete az ország mosolytalansága.

A teljes cikk:

2011. május 1., vasárnap

Anyák napja


Csoóri Sándor: Anyám fekete rózsa
(részlet)

Anyámnak fáj a feje –

anyámnak fáj a Semmi.
Anyám fekete rózsa,

nem tud kiszínesedni.

Egy éjjel földre roskad,
megtört lesz majd, kicsi –

Bejön egy madár érte,

s csőrében elviszi.