2012. április 21., szombat

Egy történet

"Egyszer egy jól kereső gazdag apa úgy döntött, hogy elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is élnek a világon, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt,hogy milyen szerencsés, hogy jómódú családban élhet.

Egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.

- Nos, mit gondolsz erről az útról?
- Nagyon jó volt apa!
- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
- Igen.
- És mit láttál meg mindebből?

- Azt, Apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te viszont, és Anyu egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.

Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:

- Köszönöm Apa, hogy megmutattad, hogy milyen gazdagok is lehetnénk."

Magyar filmkurzus 77. Móricz-adaptációk

http://www.port.hu/mig_uj_a_szerelem/pls/fi/films.film_page?i_film_id=95567
http://www.port.hu/forro_mezok/pls/fi/films.film_page?i_film_id=49769

Külföldi filmkurzus 51. Alfredson: Suszter, szabó, baka, kém (2011)

Lassan csordogáló, kissé kusza film, nagyon kellett kapaszkodnom a "ki kicsoda?" társasjátékban, olykor el is vesztettem a fonalat...

2012. április 19., csütörtök

Külföldi filmkurzus 50. McQueen: Shame - A szégyentelen (2011)

Végtelenül szomorú film kiüresedett emberekről, vegetáló kapcsolatokról, függőségekről.

2012. április 16., hétfő

Olvasónapló 21.

Nagyszerű, "életfordító" könyv.

Külföldi filmkurzus 49. Anna Karenina (1997)

Kicsit képeskönyvszerű, olykor túlzottan "szép" képekkel hatni akaró, ugyanakkor jó pár szívbemarkoló pillanatot is tartogató film.

Egy Eckhart mester idézet

Aki teljesen leválik a világról, az nem törekszik más teremtmények felé, egyáltalában nem kíván semmiféle teremtmény előtt hódolni, sem pedig fölébe kerekedni; nem akar sem lentebb, sem fentebb lenni senkinél, pusztán megállni önmagában, anélkül, hogy bárkinek örömöt vagy szenvedést okozna, és nem akar hasonló lenni más teremtményekhez, sem pedig különbözni azoktól. Nem akarja sem egyiket sem másikat; nem akar semmit, csak lenni. De hogy ez vagy az legyen, arra nem törekszik. Mert aki ez vagy az akar lenni, az valami akar lenni. Aki azonban leválik a világról, az nem akar semmi lenni. Ezért őtőle a világ minden dolga érintet-len marad.

Szputnyik: Majdnem - MU Színház

Kellemetlen önvizsgálatra késztető, kellemesen szórakoztató előadás. Kár, hogy most ment utoljára. :-(