2011. november 12., szombat

Hoppart - Korijolánusz - MU Színház

Majd' egy év alatt sikerült becserkésznünk, olyan ritkán játsszák, de megérte a várakozást. Közérthetővé, fogyaszthatóvá tett Shakespeare, egyben valódi politikai gyorstalpaló demokrácia és diktatúra működéséről, erős áthallásokkal a mai Magyarországra. A színészek összjátéka és kórusa lenyűgöző. Jó színház!
http://hoppart.hu/eloadasok/korijolanusz/

2011. november 11., péntek

Szent Márton nap


Tátrai Zsuzsanna: Lúd, újbor, vesszőzés

Néphagyományok Márton napján. Szent Márton élete és legendája

Szent Márton püspök 316-ban (vagy 317-ben) született a Római Birodalom Pannónia tartományában, római katonatiszt fiaként. Szülőhelyeként Savariát jelölik meg. Szülei néhány évvel később Ticiniumba (Pavia) költöztek. Márton 328-ban – szülei tiltakozása ellenére – katekumen (hitújonc) lett. 331-ben sorozták be a római hadseregbe, és mint lovas testőrtisztet Galliába vezényelték.

A legenda szerint 334-ben a galliai Ambianum (Amiens) városkapuja előtt találkozott egy fázó koldussal. Köpenyét kettéhasította és egyik felét a koldus vállára terítette. A következő éjszaka álmában megjelent Krisztus a fél köpenybe burkolózva, mert ő volt, akit koldusnak vélt.

Márton hamarosan kilépett a hadseregből, és 334 táján megkeresztelkedett, majd téríteni indult kelet felé egészen a Dunántúlig. Hazatérve édesanyját is megtérítette. 359-ben Poitiers közelében telepedett le, hogy Hilarius püspök mellett lehessen. Turones (ma: Tours) városának polgárai 371-ben püspökké választották. A város mellett kolostort alapított, ami a középkorban Franciaország egyik vallási központja lett. Hívei és szerzetesei tiszteletétől övezve halt meg 397-ben. A hagyomány szerint november 8-án hunyt el, és november 11-én temették el. Temetésének időpontja vált emléknapjává. Szent Márton volt az első olyan szent, aki nem mártírként halt meg.

A Legenda Aurea a szent számos csodáját beszéli el, többek között gyógyításokat, halottak feltámasztását, az ördög legyőzését, a rablók megtérítését, vad kutyák megszelídítését.

2011. november 10., csütörtök

Miller: Pillantás a hídról - Örkény Színház, r.: Mácsai

Mácsai balladaként játszatja Eddie Carbone történetét, a hetvenes-nyolcvanas évek díszleteivel és kosztümjeiben,kicsit "zsótérosan". A színészek ismét kiválóak, nekem ezúttal a két Csaba tetszett a legjobban.
http://www.orkenyszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=522%3Aarthur-miller-pillantas-a-hidrol&catid=5&Itemid=17

2011. november 7., hétfő

Olvasónapló 12.

Kiváló könyv a lelassulásról, a "jelenlétről" a mindennapokban, a meditációról, a szemlélődésről.

2011. november 6., vasárnap

Külföldi filmkurzus 23. Spielberg München (2005)

Végtelenül szomorú film ez a végtelen erőszakról... :-((

Véletlennapló 103.

Délelőtt édesanyámmal megnézzük az Operaházban a Hamupipőkét, délután Spielberg München című filmjében többször viszontlátom az Operaházat, és elhangzik a "Hamupipőke" szó is. :-)))

Rossini: Hamupipőke - Magyar Állami Operaház

Kellemes meglepetés volt a friss, látványos, érezhetően a fiatal közönséget megcélzó rendezés, ám az énekesi teljesítmények elég vegyesek voltak.

Magyar filmkurzus 68. Török: Apacsok (2010)

A Radnóti színészei - főleg Szervét Tibor - legjobb formájukat hozzák ebben a stílusos, tömör, kiváló filmben. Bravó!