2011. április 2., szombat

Véletlennapló 95.

Danival beszélgetve szóba kerül a Republic együttes, fél órával később a welness recepcióján lévő monitoron feltűnik a Republic énekese.

A múló idő nyomában - Április

2011. március 31., csütörtök

Mohácsi - Mohácsi: Egyszer élünk avagy... Nemzeti Színház

Embert próbáló, de a jobbak közé tartozó Mohácsi-előadás. Erős kezdés után közepes második, és halvány, kissé kidolgozatlan harmadik felvonás. Sok velős szóvicc, nyelvi kacifánt, intertextuális paródia, utalás. Kulka, Hevér, Radnay Csilla és László Zsolt, valamint a zenekar kiváló benne.

2011. március 30., szerda

Magyar filmkurzus 40. Fehér Imre: Bakaruhában (1957)

Csodás film, becsületről, tisztességről sunnyogásról.

Véletlennapló 94.

1. Tegnap egy óriásplakát nyomán eltűnődöm azon, mi is volt Derrick felügyelő keresztneve. Ma reggel a Facebook-on az első bejegyzésben ott virít: "Hans".
2. Este megnézem a Bakaruhában c. filmet, ami 1914-ben játszódik. Reggel felütöm a mai verset, ami Babits nagy háborúellenes költeménye, a Húsvét előtt.

2011. március 29., kedd

Magyar filmkurzus 39. Iglódi: A gyertyák csonkig égnek (2005)

Kifilézett Márai, filmként nem működik, csak egy-egy pillanat szikrázik fel.

2011. március 28., hétfő

Magyar filmkurzus 38. Zilahy: Valamit visz a víz (1943)

A maga idejében nagyot szólhatott ez stílusos, ügyes film. Karády valóban élményszámba megy, Jávor viszont kínosan maníros benne.

Büchner: Leonce és Léna - Kolozsvári Magyar Színház

Egy kiváló, erős csapat, és egy soványka darab, az eredmény: színvonalas, ötletes, látványos előadás, de valahogy mégsem átütő a színházi élmény. Viszont nagyjából ilyen felfogásban és stílusban, ilyen koncepciózusan kéne az Operaházban Macbeth-et játszani...