2008. január 24., csütörtök

Sopron 2008. jan 23-26.







Furcsa, felemás érzések. Egykori orvosaimat látom viszont, Füredi Jánostól, (akinek 1983-ban a Kútvölgyiben az osztályán feküdtem) a Lipót nekrológját hallgatom (ahol 1996-ban szintén feküdtem). Mi több, pár hete ott láttam Niebelung lakóparkota Krétakörtől. A FE nagy rendező.

Tegnap este a megnyitón Glatz Frenec tartott egy nagyívű és érdekes, bár kicsit hosszúra nyúlt előadást a kultúra diverzitásáról (nálam sokféleségéről, van erre magyar szó!), majd Lovász Irén adott rövid koncertet. Utána váltottunk pár szót, nagyon régen nem találkoztunk már.

Ma az addiktológia szekcióban voltam, lapos volt és érdektelen, a levezető elnök egyenesen arról beszélt, hogy az addiktológia a pszichiátria perifériájára szorult. Szerintem mindig is ott volt, és könnyen lehet, hogy nem a pszichiátriának kéne az addiktológiai esetekkel foglalkoznia...

Volt szó részkutatások részeredményeiről, amelyek semmivel nem gyarapították a tudásomat, sőt a szenvedélybetegek akupunktúrás kezeléséről is (ebben is volt részem, nálam nem sokat ért.)

2008. január 22., kedd

Hamvas 7.


Az új fajhoz csak az tartozhat, aki primitivet önmagában fölemelte és megnemesítette – személyének alkotórészévé tette de átvilágította - , az özönvizet átélte, és az elmerülésben végzetesen részt vett, és alászállt a sötétség Hatalmai közé, de megerősödve és teljes tudattal a világosságba visszatért. (LT 37.) . Semmi remény, ennek ellenére semmit sem szabad feladni. (33. 220.)

Krétakör: Siráj


Váratlan lehetőség nyílt bejutni a Thália Régi Stúdióba. A 3 óra 15 perc kicsit hosszú, a civilben játszó színészek nagyon jók, most látszik mennyire küldődleges eszközök nélkül dolgoznak, építenek fel egy szerepet. Csákányi most is zseniális, Láng Annamarinak elhiszem a "sirályságot", úgy ragyog az a kicsi lány.

2008. január 21., hétfő

Igal, thermálfürdő


Nincs is annál jobb, mint kissé lázasan ülni a 38 fokos vízben, majd szaunázni egyet...

Krétakör: Pesti Esti



Élvezetes, de a közelmúltban látott többihez (Peer Gynt, Niebelung) képest kissé súlytalan előadás. Sok vizuális ötlettel, kevés mélyebb tartalommal. De nem is akar - és vállal - ennél többet. Helyenként kicsit öncélú kísérletezés a blue-box technikával. Nagyszerű egyéni villanások, például Bánki Gergely csocsós jelenete, vagy Mucsi a telefonszexnél. Tizenöt évvel ezelőtt visítottam volna tőle, most csak jókat derültem.

Móricz Úri muri, Kaposvár


Úri muri, avagy egy sír, hol nemzet süllyed el…

Feloldozhatatlan ellentétek, eleve elrendeltség, folyamatos, ám zaklatott vonalvezetés, egyre fokozódó feszültség: Móricz Zsigmond Úri murija drámaian megrázó képet közöl a millenniumi Magyarország vidéki világáról. Hasonlóképpen Mikszáthhoz, itt is a dzsentri világa jelenik meg, csak éppen a maga valóságos, önpusztító, maradi voltában: a sír, hol nemzet süllyed el…
Szakhmáry Zoltán története előrevetíti az ezeréves államiság bűvöletében élő magyarság minden majdani tragédiáját. Móricz egy a környezetéből kiszakadni akaró, ám hozzá mégis ezer szállal kötődő férfi feleség és szerető közötti vergődésén át mutatja be a 19. század végi Magyarország minden visszásságát...
(részlet Vas András kritikájából)

Évforduló, születésnap


Január 16-án voltam 48 éves, és ebből az utolsó hetet józanul töltöttem.
Hála és köszönet van bennem a közösség és a Felsőbb Erő felé.
Hamvas: "Nincs nagyobb rossz, mint a szenvedés, mondja egy szent, de nincs nagyobb boldogság, mint a szenvedésre való visszaemlékezés. Az ember csak így lehet valódibb." (STU 45.)