2008. augusztus 28., csütörtök

Thoreau: Walden


"Az ősember primitv, csupasz életének mégis megvolt az előnye, hogy a természet ölén lakozott. Ha étellel, álommal felüdítette magát, tovább folytatja útját. Mintegy sátra volt a világ, hol a völgyeket járta, hol a síkságon kelt át, hol a hegyormokat mászta meg. De lám, mi történt: az ember eszközeinek eszköze lett. Régen akkor szedte a gyümölcsöt, amikor megéhezett, ma farmer lett belőle. Régen egy fa alá húzódott védelmül, ma házat épít. Ma már nem úgy ütünk tanyát, egy-egy éjszakára, hanem letelepszünk a földön, és elfelejtjük az eget."

2008. augusztus 25., hétfő

Hédervár, Lébény

Megcsodáltam lébényi templomot.
Megnéztem a hédervári kastélyt.




Megküzdöttem a kolorádó bogár szobrával.

Véletlennapló 14.


1. Pap Gábor Szentkoronáról szóló előadását hallgatom, amelyben szó esik "hitetlen" Tamás apostolról, és Jézus színeváltozásáról. Másnap Pannonhalmán "Az ikontól az installációig" c. kiállításon mindkettőről látok képet.

2. A Pap Gábor előadásban szó esik a Napóleon ellen vívott győri csatáról. Másnap a Szigetközben elautózom a csata emlékműve mellett.

Arcus Temporum 2008, Pannonhalma

www.arcustemporum.hu




Sorensen és Csajkovszkíj. Fura páros, de valahogy mégis összecsengtek a bazilika terében, szombaton késő este. Van ennek a helynek egy megfoghatatlan, vonzó aurája, szellemisége, ami folyamatosan visszahív. Az ikontól az installációig című kiállítás viszont kicsit csalódást okozott, a művek egy részét közhelyesnek, ötlettelennek találtam.