2011. december 17., szombat

Külföldi filmkurzus 31. Polanski: A kilencedik kapu (1999)


Közepesnél is gyengébb "ördögös" suspense, egy-egy pillanatra villan fel benne Polanski valódi tehetsége.

2011. december 15., csütörtök

Flaubert-Forgách: Dilettánsok Katona, Ascher

Olcsó poén lenne a címmel élcelődni, ám a Katonában aligha helyénvaló. A gond sajnos - nem először -éppen az, hogy profi színházcsinálók elképesztő mennyiségű munkát raknak egy nagyjából teljesen érdektelen, helyenként unalmas előadásba. Ezt láttam már a Két lengyelül beszélő szegény román, és a Golden Dragon esetében is, most viszont minden korábbinál szembetűnőbb volt. Egyszerűen nem értem az előadás "raison d'etre"-jét. Pazar és igényes kiállításban, látványos díszletben, ötletes jelmezekben, papírmasé figurák, soványka történet, kínlódó színészek. Minek, minek, minek ez a pazarlás? - ez zakatolt bennem. :-(

2011. december 14., szerda

R.I.P.

Isten akaratában megnyugodva ma reggel utolsó útjára kísértem Rovit egy kőbányai bontóba. Becsülettel szolgált, élt 18 évet és 236.000 km-t. RIP.

2011. december 12., hétfő

Véletlennapló 104.

1. Pár napja József Attila Altató című költeménye volt a "napi versem", tegnap viszonthallom Sára filmjében.
2. Édesanyámmal beszélgetve szóba kerül, vajon hány évesek első feleségem gyermekei. Ma az utcán szembe jön velem Mónika, így rögtön meg is kérdezem tőle a gyermekek korát.
3. Részletet látok Vitézy László Úgy érezte szabadon él c. filmjéből, amiben Beatrice szöveget mond fel egy csöves. Ma ugyanez a srác bicegő koldusként odajön hozzám az Andrássy úton, és pénz kér.

Magyar filmkurzus 70. Sára: Feldobott kő (1968)

Arányaiban kissé elméretezett, ám friss hangú,becsületes film.