2011. október 17., hétfő

Külföldi filmkurzus 21. Fincher: Social network - Közösségi háló (2010)

Közepesnél gyengébb film a pénzvallás frusztrált áldozatairól. :-((

Magyar filmkurzus 64. Radványi G: Valahol Európában (1947)

Minden esztétikai érdeme ellenére, főként a "vörös farok" jellegű befejezés miatt ma már kissé propagandisztikusnak tűnő klasszikus. Többek között Ortega, Bulgakov, és Hamvas óta tudjuk, hogy a csőcselék sosem épít, csak rombol, és a maga alacsony igényei szerint formálja át a világot.

Véletlennapló 101.

1. Egyetlen nap folyamán háromszor találkozom a "rák" szóval. Reggel erre téved a szemem először egy újságban, délután az utcán két szembejövő között hangzik el, este hallom a tévében.
2. Lemegyek a könyvtárba Per Olov Enquist Hamsun c könyvéért, de böngészés közben megfeledkezem róla. Mikor a kölcsönzőpulthoz indulok, meglátom egy polc tetejére kitéve, teljesen valószínűtlen helyen a kötet címlapját.
3. Pirónak Sziámit idéztem, mire ő: érdekes, pont Sziámit nézem a Youtube-on.

2011. október 16., vasárnap

Külföldi filmkurzus 20. Aronofsky: Fekete hattyú (2010)

"Ha Aronofsky többet bízott volna a nézőre, és két lépés távolságból is ránézett volna a filmjére, talán egy újabb mesterművel gazdagodtunk volna. A Fekete hattyú így egy hatásos, mesterien játszott, éjsötét thriller-dráma, amelyről azonban néha legalább úgy folyik az izzadság, mint Nináról a leszbicsók után."