2011. július 22., péntek

Magyar filmkurzus 52. Tarr B: Sátántangó (1994)

"Spengler szavaival élve Tarr Béla vizuálisan is megteremtette a "Nyugat alkonyát", vagyis azt a világot, ahol már nincs a kultúrának megtartó szerepe, már csak valamiféle hanyatló civilizációs minta működik jól-rosszul, amelynek sem valódi ereje, sem igazi hatása nincs az egyénre, mert a "rongált létezés2" minden területen alapformává, visszavonhatatlan realitássá vált. Nem enyhíti a szépség semmilyen megnyilvánulása a hétköznapi életben, nincs egzisztálása sem a természetben, sem az emberi testben, csak sivárság, pusztulás létezik emberben és tárgyi környezetben egyaránt. Ez jól ellenpontozza a médiában - mint valósághelyettesítő virtuális valóságban - megmutatkozó kvázi valóságot, ahol minden kimódolt, azaz hamis; kimódolt, vagyis formatervezett. Ebben a Krasznahorkai/Tarr-univerzumban a lélek belső sivársága, üressége, valamint a metafizikai dimenzió teljes hiánya külsőséggé is változott, puszta térré, amelyet nem lágyít meg a forma szépsége, amely századunkban többnyire amúgy is csak eltakarja a céltalan semmit, mert ornamentikává, díszletté alacsonyodott. Itt ez a semmi tűnik elénk nyomasztó valóságosságában, s kap kizárólagos egzisztálást, s ezzel mintegy uralkodik a létezés egészén."(Pápes Éva)

2011. július 20., szerda

Egy Krasznahorkai mondat

„Valójában nem is tett mást, csak azon őrködött, hogy emlékezőképességét megóvja a körülötte pusztító enyészettől (…) így reménykedhetünk csupán abban, hogy egy nap mi magunk is nem válunk e bomló és örökösen épülő sátáni rend nyomtalan és elnémult foglyaivá.”
(Sátántangó)

Illés nap


ADY ENDRE

AZ ÚR ILLÉSKÉNT ELVISZI MIND...



Az Úr Illésként elviszi mind,
Kiket nagyon sujt és szeret:
Tüzes, gyors szíveket ad nekik,
Ezek a tüzes szekerek.

Az Illés-nép Ég felé rohan
S megáll ott, hol a tél örök,
A Himaláják jégcsúcsain
Porzik szekerük és zörög.

Ég s Föld között, bús-hazátlanul
Hajtja őket a Sors szele.
Gonosz, hűvös szépségek felé
Száguld az Illés szekere.

Szívük izzik, agyuk jégcsapos,
A Föld reájuk fölkacag
S jég-útjukat szánva szórja be
Hideg gyémántporral a Nap.




2011. július 18., hétfő

Magyar filmkurzus 51. Keleti M: Hattyúdal (1963)

A korai Moldova regények világát idéző, könnyed propagandafilm a hatvanas évek elejéről. Rajz János twisztel, Bodrogi és Sztankay a szocializmust "választja", Páger felett meg eljár az idő. Bizarr időutazás gyermekkorom lakótelepére.

Külföldi filmkurzus 12. Hooper: A király beszéde (2010)

Nagyon szép, megható film a változásról, a bátorságról, önmagunk és félelmeink legyőzéséről, a terápiás kapcsolatról.

Nagyváradi séta




A.A. országos találkozó, Debrecen



Munkácsy és Markó a Magyar Nemzeti Galériában




Két remekül megrendezett, tartalmas kiállítás.