2007. november 15., csütörtök

Hamvas 4.


A hangoltság feltétele a tükörsima kedély. (E 7.) A kinyilatkoztatásra hangoltnak lenni annyi, mint az alapállást megvalósítani, mint bölcs csecsemőnek, vagyis ébernek lenni, az életéhséget kikapcsolni. (E 10.)

2007. november 14., szerda

Lin-csi

"Aki fél a titkoktól, az elfordul tőlük, s gyorsan elfoglalja magát. Leszegett fejjel valamilyen ostoba munkához lát. Fúr, farag, épít, pusztít, kalapál, ad, vesz, cserél, uralkodik vagy sereget vezet, szélesíti országát. A titkok azért riasztják, mert minél többet akar tudni róluk, megfejtést rájuk annál kevésbé talál. Minél világosabban akar látni, annál sűrűbb lesz a homály. Igy lesznek aztán a rejtelmek óriássá, ő pedig egyre kisebbé, gyávábbá. És a sürgölődő gyáva törpe mégis hősnek, teremtőnek képzeli magát. Amit gyorsan és könnyen elvégezhet maga körül, azt elvégzi: átalakítja az anyagot anyaggá. Másra nem is képes már. Igy marad számára örökre titok az egész anyagon túli világ, az igazi valóság."

2007. november 13., kedd

Parti Nagy Lajos: Moliére: Tartuffe


Rövid, pergő, sziporkázóan szórakoztató előadás, Alföldi okos rendezésében, Egy teljesen emészthetővé tett, de mégse kiherélt, vagy aktualizált Moliére. PNL nyelvi bravúrjai ismét utólérhetetlenek. Szegény Stohl András járógéppel, elszántan alakít. Ha nem lenne körülötte az, ami, nagyszerű színész lehetne. De sajnos nem éri be ennyivel.

Lelki hétvége




Csütörtök este Szt. István Bazilika, Beethoven c-dúr miséje Medveczky Ádám vezényletével. Felemelő élmény, csodás hangzás, rengeteg hallgató.
Péntek-szombat: a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat jubileumi, 100. lelkigyakorlata Esztergomban, a Szt. Adalbert Központban. (2. kép) Gondolatébresztő előadások, egy negyed óra teljesen egyedül a Bazilikában (1. kép), egy szentmise, amit a bíboros úr mutatott be. Majd vasárnap este PF szentbeszéde a 18 órás misén, sietésről, elfogadásról, - ez tette fel a koronát erre a három napra.