2009. október 22., csütörtök

Véletlennapló 63.

1. Kolléganőm Szendi Gábor Depresszióipar c. könyvét olvassa. A délutáni egyetemi konzultáción B.J. megemlíti ugyanezt a könyvet.
2. Fabricius Gábor Puha Neon Fejlövés c. "könyvében" említés történik Dubairól, a légkondicionált városokról, a nyári sípályákról. Másnap Pap Gábor előadásában szóba hozza Dubait.
3. Pap Gábor felvetít egy Rubens képet is, amiről eszembe jut, hogy pár napja az mtv archívumából megpróbáltam letölteni E.P. Rubens és a nemeuklidészi asszonyok című színdarabjának Pesti Színházban felvett előaádást.

2009. október 20., kedd

Egy Kosztolányi vers

Milyen sötét-sötét a Balaton,
s a nyár után hogy véreznek a fák.

Tündér Tihany, felelsz-e énnekem,
ha azt mondom még egyszer: ifjuság?

Nem szól a visszhang és szivem se szól,
csak ők kacagnak még, a gyerekek.

Trillás örömük az eget veri,
én hallgatom, de már nem nevetek.

Esőköpeny lóg fáradt vállamon,
a lábaimnál targally és göröngy.

A gyógyszalonba sápadt nő figyel
a gyertyalángnál és a foga gyöngy.

Ábrándozik lehangolt zongorán,
múlt bánatánál csöndesen időz.

Egy hangot üt meg. Újra megüti.
Elsápadok. Azt mondja, itt az ősz.

Véletlennapló 62.

A Zichy Jenő utcában ebédelek, este Márai Szindbád könyvét olvasom, ahol előkerül az utca neve.

2009. október 19., hétfő

A mai Evangélium Lk 12,13-21

Abban az időben, amikor Jézus tanított, valaki megszólalt a sokaságból: "Mester, szólj testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" Ő így válaszolt neki: "Ember, ki hatalmazott fel engem, hogy bírátok legyek, és elosszam örökségteket?" Majd a tömeghez fordult: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete". Példabeszédet is mondott nekik: "Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott, így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtenem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van elég vagyonod, eltart sok évig. Pihenj, egyél, igyál, és élvezd az életet! Ám az Isten így szólt hozzá: Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél? Így jár az, aki kincset gyűjt magának, ahelyett hogy Istenben gazdagodnék!"