2012. március 3., szombat

Külföldi filmkurzus 43. Kim Ki-duk: Az íj (2005)

Újranézve még erősebb élményt nyújtott ez a zseniális kamaradráma párkapcsolatról, öregedésről, lázadásról, szerelemről, hűségről, elengedésről. Kötelező!

2012. március 2., péntek

Márai Sándor: Négy évszak - Március (részlet)

Március külön évszak, semmi köze a télhez, tavaszhoz. Külön világítása van. Még nincs növénye, csak a hóvirág, ez a minta érték nélkül.Már nincs bál, még nincs uszoda. Még fűtünk, de már felöltjük délelőtt az átmeneti kabátot. Ez még nem a szerelem hónapja, mint a május, s már nem a szövődmények hónapja, mint a február. Nincs külön dallama, nincs nagy tétele. Ez a közzene. Észreveszem, hogy néhány napja másként ébredek. Ilyesmit gondolok félálomban: mégis! Vagy: fel kell hívni! Vagy: hátha, megpróbálom! Egy hét előtt még komoran hittem benne, hogy legokosabb, ha átadom magam végzetemnek, nem hívom fel, nem próbálom meg, belenyugszom. Közben történt valami. A külső világban még nincs nyoma. A természet, titkos műhelyeiben, még dolgozik új alkotásain, nem árulja el titkait, világraszóló újdonságait. A díszletek még téliek. Csak a fény más, mely a kopott díszletekre hull. Szemem dörzsölöm, dideregve nézek körül, boldogan ásítok, ezt gondolom: Isten neki, még egyszer! Csak színe van és illata. Ez még nem a virágok parfümje, nem is az a meleg, állati földszag, amely néhány hét múlva, nedves erjedéssel, fehér és bódító gőzökkel fejfájást okoz és őrültségekre késztet. Kis, üde illat ez, olyan, mintha szellőztetnének.

Williams: Vágyvillamos - Radnóti, Zsótér

Nehezen induló, majd felszárnyaló, a végére kissé elfáradó előadást láttam. Kováts Adél játéka nagyon igényes, összeszedett, élvezetes volt.

2012. március 1., csütörtök

...hogy mi az a majomtőr... Szkéné

Kövesdi Laci monodrámája, sok megrendítő pillanattal.

2012. február 29., szerda

Egy Hamvas gondolat

"A modern civilizáció gépszövevénye remekül működik, amíg jó idő van. Mihelyt aszály áll be, vagy árvíz van, sokat esik az eső, vagy a hó, kitűnik, hogy az egész elképzelhetetlenül labilis. Inogni kezd, és nem egyik vagy másik részletében, inogni kezd az egész. Az államintézmény is csak jó idő esetén működik. Mihelyt szociális zavar, elégedetlenség, bizalmatlanság lép fel, válságba kerül. Az egész civilizáció normálidőben jó. Nem számol azonban a mutációkkal, és a katasztrófákkal.” (Silentium)

2012. február 26., vasárnap

Charles Lloyd Sky Trio - MUPA

Főleg az első felét élveztem, pontosan, szépen játszottak, több remek szólóval, a második fele zsúfoltabbra, szétesőbbre sikeredett, és a Mester is elfáradni látszott...

Ibsen: Peer Gynt - Örkény Színház nyílt próba - Ascher

Élvezetes, bár a végére kicsit elfáradó Ascher-próba, sok invencióval, kreativitással, pár szükségtelen aktuálpolitikai kiszólással.

Véletlennapló 110.

A Csütörtöki beszélgetések második alkalma a véletlenekről, koincidenciákról, isteni beavatkozásokról szólt. Tegnap este a MUPA könyvesboltjában kézbe veszek egy Fluxusról szóló tanulmánykötetet, ami a "Véletlen szerepe a fluxusban" című fejezetnél nyílik ki. :-)