2008. március 13., csütörtök

Egy vers


Véletlennapló 5.

http://www.szinhaz.hu/index.php?id=1266&cid=14265




Szabó Réka Véletlen (!) című darabja előtt a MU Színházban beszélgetve szóba kerül David A Horatiusok esküje c. képe. A festményt hosszú idő óta először tegnap láttam viszont a neten. Véletlenül.



2008. március 12., szerda

Mai gyűjtés


A "kreatív" kretének ismét kiizzadtak egy "gyönyszemet"...

Baranyai Levente: Hústáj

A zárás napján a Dovinban. A korábbi képzelt tájak helyén most húsvörös, alvadt vér színű foltok zsigerek (?) belső szervek (?), felnyitott tetemek (?). Riasztóan szépek, vonzzák a tekintetet. Különböző távolságokból más és más bontakozik ki a belső vásznon.
Bankelőcsarnok festészet? Lehet, de nekem még mindig tetszik.

2008. március 11., kedd

Csehov Sirály


Két hónapon belül a második, ezúttal a Bárkában. Erős, "zsigeri" előadás, Balázs Zoltán Trepljov-ja néha egyenesen "sok". Szinte mindenki nagyon ott van a szerepben, és végre számomra, és bennem is elkezdett rezonálni Csehov világa. Kisklott életek, elpuskázott sorsok, a megrekedtség, a reménytelenség, a fásultság időtlensége. Govorit Moszkva meets Andrej Rubljov. Kötelező.

2008. március 10., hétfő

Lelkigyakorlat Dobogókőn






Az épp' hogy éledező természet még kissé mogorva arcát mutatja, barátságtalan szél, szitáló eső. Odabent viszont csend, nyugalom, derű, lelkiség. Bartók Tibor fiatal jezsuita szerzetes és diakónus nagyszerű kísérő.




Véletlennapló 4.

2008. 03. 06. Csütörtökön egy philadelphiai alvilágról szóló dokumentumfilm fordítását fejeztem be, este a színházban a darab visszatérő motívuma egy philadelphiában tartott komolyzenei hangverseny. Ugyanaznap egy újságcikket olvasok, amiben szerepel Hollósi Frigyes neve. Este ő is ott van a darab szereplői között.

Hamvas - Spiró: Szilveszter


Egy bizarr, kissé szürreális tömegjelenetekből álló, nehezen emészthető előadás a Nemzeti Színház Gobbi Hilda stúdiószínpadán. Spiró érezhetően küszködött az alapanyaggal, a végeredmény egy párhuzamos monológokból álló tézisdráma lett. Epikus művek dramatizálhatóságának örök nehézsége. Hamvast eddig nem a humora miatt kedveltem, ez új vonás a portréjához. Igaz, szatirikusnak mondott regényeit még nem olvastam.