2012. január 27., péntek

Shakespeare: Ahogy tetszik - HoppArt, Trafó, Koltai M.

Ez most sajnos nem sikerült. Széteső, megrendezetlen, unalmas előadás. Kár.

2012. január 25., szerda

Boito: Mefistofele Magyar Állami Operaház, Kovalik

A tehetség mindig kiköveteli a helyét... Kovalik valódi "látványoperát" rendezett Boito széteső cselekményű, zeneileg nem túl fajsúlyos művéből. Operaházban szokatlan, fordított helyzet: a zenét könnyű befogadni, a látványért meg kell küzdeni. Itt aztán nincs lefúrt lábú éneklés, minden és mindenki folyamatosan mozog, mint egy revüben, ám a harmadik felvonás pár esetlenségétől eltekintve szervezetten, jól koreografáltan, fegyelmezetten. A Wagner szerepét alakító énekestől eltekintve a szólisták, főleg Bretz Gábor, kiválóak. Korszerű, invenciózus, gondolatgazdag előadás.

2012. január 22., vasárnap

Magyar filmkurzus 75. Sipos: Kaland (2011)

Illusztratív tévéfilm a magyar kultúra napján egy olyan korról, amikor még voltak formátumos polgárok, és embert formáló erkölcsi dilemmák...

Szuhovo-Kobilin: Tarelkin halála Örkény, Mácsai

Ismét egy remekbe szabott, ötcsillagos színházi este az Örkényben, ami nálam már átvette a Katonától a "Budapest legjobb művész színháza" címet. Mácsai és csapata a míves szórakoztatás és a társadalomkritikus színház határán egyensúlyoz félelmetes magabiztossággal, sorra produkálva a jobbnál jobb előadásokat. Bravó!