2010. június 9., szerda

Az alkohol"ügy" állapota Magyarországon

Dr. Rácz József írása alig 24 órával azelőtt jelent meg a Kék Pont blogján, hogy Orbán Viktor bejelentette kormányának azt az elképzelését, hogy szabadon engedélyezi a gyümölcspálinka főzést.
(...) "Úgy tűnik, a társadalom egyelőre tehetetlen az alkoholipar nyomulásával szemben. Azonban, még elég gyengén, de már hallatszik a civil társadalom hangja: véget kell vetni az alkoholipar mindenkit megvásárló és felvásárló politikájának, az alkoholipar totális hadviselésének. Azt az utat kell követni, amit a dohányipar ellen már egyszer sikeresen kidolgoztak: próbapereket, kártérítési pereket indítani, nyomást gyakorolni a politikusokra az alkoholmarketing és a szponzoráció visszaszorítására. Fel kell hagyni az alkoholipar által támogatott iskolai prevenciós programokkal: számos vizsgálat bizonyítja, hogy ezek hatástalanok. Ami működik, az az adózás, az alkoholhoz való hozzáférés korlátozása, a szponzoráció, a reklám és egyéb marketing trükkök leállítása. Ehhez azonban elszánás és szilárd akarat kell, elsősorban a civil társadalom oldaláról, amely mint nyomásgyakorló erő, végül a politikában is ki tudja fejteni hatását.
Míg Magyarországon a témával kapcsolatban a némaság jellemző, Angliában pl. komoly küzdelem zajlik a különböző civil csoportok és a – többek között az alkoholszponzorációból megtámogatott – politikusok között. Jó lenne, ha Magyarországon is hallanánk ilyen kezdeményezésekről!
Jó lenne, ha az alkoholiparban is lennének olyan felelős döntéshozók, akik „kiszivárogtatnak” olyan dokumentumokat, amik alapján képet alkothatnánk, pl. a serdülőkorúakat megcélzó reklámokról, az alkoholipar „valós” bevételeiről, a politikusokat korrumpáló cégekről, a korrupció természetrajzáról!" (...) Itt a társadalmi halálozást, a „nemzethalált” befolyásoló üzletpolitikákról van szó, most már elszakítva a nemzeti sorskérdésektől!
Pontosabban és keményen fogalmazva: ez az alkoholfogyasztás lett mára nemzeti sorskérdés."
http://kekpont.blog.hu/2010/06/07/sziv_es_pohar_tele_buval_bajjal#more2063880

Nincsenek megjegyzések: