2008. augusztus 3., vasárnap

Véletlennapló 13.

Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak Mikor kiszállt, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket. Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: "Sivár ez a hely, és késő már az óra is. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmet szerezzenek maguknak!" Jézus azonban ezt mondta nekik: "Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: "Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: "Hozzátok ide!" Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig az embereknek. Mindannyian ettek és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyerekeket. Mt 14,13-21
A csodálatos kenyérszaporítás áll Kamarás István Jézus-projektum c. könyvének középpontjában. A kötetet pár napja fejeztem be Horvátországban. A fent idézett mai Evangélium ennek a törénetnek a Máté-féle változata. A mai bochumi szentmisén a tisztelendő kiemelte a "Ti adjatok nekik enni" sort, ami Kamarásnál is kulcsfontoságú.

1 megjegyzés:

Sound írta...

Egy kiugrott kispap mesélte nekem a legéletszerűbb és az általam legelfogadhatóbb magyarázatot e történet kapcsán.
Nem hiszek az ilyesféle csodákban, most sem akkor sem hittem. Azt mondta: Szerintem a csoda nem az volt, hogy öt kenyérből és két halból jóllakatott ötezer embert. Akkoriban sem voltak annyira hülyék az emberek, hogy elemózsia nélkül menjenek messze a lakhelyüktől. Természetesen vittek ételt. A csoda az lehetett, hogy amikor Jézus megtörte a kenyeret és a halakat, majd szétosztotta, akor mindenki ugyanígy elővette a sajátját és ugyanezt tették. Megtörték a kenyerüket és továbbadták. És a csoda ez volt. Mindenki követte Jézus tettét a gyakorlatban. A csoda az emberekben belül ment végbe!!!

Soha nem fogom elfelejteni ezt a magyarázatot. nagyon sokat segített nekem. Nándi a kiugrott pap szerelmes lett megházasodott és sokáig nyomorban élt. Ezek a legutolsó híreim róla. Isten áldja útján!